Läsvärt

Snälla EU...

EU har gjort många goda saker för oss husbilsåkare. Senast nu har de beslutat att ta bort de onödiga roamingavgifterna. Detta kommer att gälla från Maj 2017. Men Telenor i Sverige har redan flera roamingfria paket för hela EU.

Snälla EU kan ni inte standardisera LPG flaskorna och göra det möjligt att byta flaska i alla EU länder. Tänk er om det varit lika dumt med bensin, alla EU länder har sin egen anslutning och för att fylla måste egna adaptrar införskaffas och skruvas fast. Vissa länder tankar dom inte utländska bilar. Men så idiotiskt är det med LPG.


Avloppsvatten i sjön eller skogen för att Mariehamn inte får upp några skyltar.


2012 skrev jag en insändare om hur jag blivit utskälld av en markägare som sett en husbil tömma sitt avloppsvatten på en skogsväg. Markägaren hade inte hunnit upp marodören, så jag fick ta emot ilskan, då jag på den tiden var ordförande för Ålands Caravan Club.

Jag ringde samma dag upp Ålands turistinformation Visit Åland, men dom visste inte var husbilsturister kunde tömma sitt avloppsvatten. Jag informerade dom var det finns sådana platser och de lovade sätta in det i nästa broschyr. Jag pratade även med Mariehamnsstad och frågade varför tömningsplatsen inte är skyltad så turistande husbilar och turistbussar hittar dit. Fick svar att detta skulle fixas.

Två år senare och fortfarande hade inget hänt. Då utspelade sig detta. Jag promenerade i stan och fick se en husbil tömma avloppsvattnet i en dagvattenbrunn. Mindre än 100 meter från där man får tömma. Jag upplyste honom om var man ska tömma. Orsaken till detta berodde på att det inte finns någon information eller skyltar om var man kan tömma avloppsvattnet. Varför är det så? Vi har en hyfsad tömningstation så det enda som behövs är några skyltar så turisterna hittar dit. Jag var även in på Visit Ålands hemsida, och där kunde jag inte hitta någon information om detta.


Tömmer man avloppet i dagvattenbrunnen så rinner det rakt ut i sjön, och det finns dagvatten som rinner ut bara 200 meter från badplatsen i Mariehamn.

Ännu idag Augusti 2016 finns ingen information på Visit Ålands hemsida. Inga skyltar längs vägen som visar var de finns. Men däremot har staden nu samarbete med Shell Select som nu ger ut nyckel till blå vattenskåpet mot en deponi som man sen får tillbaka när man lämnar tillbaka nyckeln.
Varför står husbilsåkare lite här och där, istället för på campingplatser? Ofta får får man kommentarer om att vi husbilsåkare är snåla jävlar som campar var som helst, och inte gynnar campingplatserna. Det är dock endast okunskap som gör att man tycker så.

Här är en beskrivning på hur det egentligen ligger till.
Varför ej camping


Har du någon gång funderat på detta läs detta.Ett uppblossande problem om parkeringsregler och camping

Allt fler skaffar husbil och allt fler av dessa tar nattparkering istället för camping. Detta skapar i vissa fall onödig irritation bland lokalbefolkningen. Denna konflikt skulle kunna undvikas med tydliga regler och kunskap.
Läs mer här.

Ställplats i Mariehamn behövs....


Våra husbils kollegor som som kommer som turister till Åland behöver vi ta hand om.

Här kan man läsa mer om mitt förslag till ställplats i Mariehamn.
Ställplats
Anlägga en husbilsplats

Här kan man läsa lite enkla tipps om vad en husbilsplats måste och inte måste ha och vad som krävs.
Anlägga en husbilsplats

SkärgårdstrafikenJag har personligen engagerat mig i prissättningen för husbilar inom skärgårdstrafiken. Jag har skrivit insändare och kontaktat politiker och kommuner och turistföretagare


Det mesta som jag lyfte fram har gått igenom. Detta gör mig riktigt glad. Det var många som blev arga och ledsna när vi fick betala 160€ för att åka till skärgården, frågade man varför det var så dyrt, fick man till svar att vi tog så mycket plats på färjan, men lika stora skåpbilar behövde bara betala en sjättedel. Så det handlade inte om storleken, utan om vem som skulle åka.

Från 2014 är detta problem borta, ingen diskriminering längre. På köpet fick vi billigare färjepriser. Det var en sak som inte lyckades, det är fortfarande omöjligt att köpa årskort för husbilen, inte ens  om man är skriven i skärgården går det. Dock tänker jag lägga ner detta ett tag, och vi får vara nöjda så här långt. Annars kommer bara politikerna och andra tycka man är en otacksam j***l som aldrig blir nöjd. Om något år kanske jag tar mig ann detta igen.