Husbilsplatser (ställplatser)Husbilsturista på Åland


Här vill jag tipsa om trevliga platser att stanna över natten med husbil. På Åland finns bara 2 husbilsplatser / ställplatser, båda i Geta. Men det finns gott om allmänna parkeringsytor där man kan nattparkera.
Dessa platser har jag samlat i flera år, och det kan ha skett ändringar som medför att det inte längre är okej att övernatta på någon plats. Respektera alltid lokala skyltar.

Här finns husbilsplatserna i Google Maps
Mina tips finns även i apparna 
Rast & Camp och Fricamping


Rast & Camp IOS Den heter "Rest Areas" i IOS app store.
Rast & Camp Android

Fricamping för IOS.
Fricamping för Android


För alla er som inte använder appar, så här kan man ladda ner en PDF fil med alla mina tips.

PDF filen här

Camping, husbilsplats, nattparkering eller fricamping?????? Vad menas?

Begreppen kan vara lite förvillande. Men det ligger till så här.

Camping


Camping vet alla vad det innebär, det behöver jag inte förklara.Husbilsplatser

Husbilsplatser är en ganska ny typ av plats som kommit hit från Europa där den funnits länge redan. I brist på svenskt ord för platsen har husbilsfolket anammat det tyska ordet Stellplatz och försvenskat det till Ställplats. Men nu efter många år så kommer svenska trafikverket att utforma en officiell skylt för detta, och har bestämt att platserna ska heta Husbilsplatser. Så hädanefter kommer jag benämna dem husbilsplatser.

En husbilsplats är egentligen inget annat än en parkering enbart för husbilar, det kan vara allt från en asfaltparkering eller grusplan till gräsområde. Här kan finnas någon typ av service som sopkärl, vatten, el, latrintömning och dusch möjligheter. På husbilsplatser utan service bör åtminstone finnas en informationsskylt om var sophantering, latrintömning och färskvatten finns i kommunen. Kommuner bygger ofta husbilsplatser för att styra in turisterna till centrum eller andra turistmål.

Vanligt är också att en båtklubb som utnyttjat båtuppläggningsplatsen för att skapa en husbilsplats för att kunna förtjäna lite pengar till klubben. Där får man ofta tillgång till båtklubbens lokaler, duskar och toaletter m.m. Men det kan också vara ett cafe eller en restaurang som erbjuder denna service på sin parkering i hopp om mer kunder.
Priset varierar beroende på hur mycket service där finns. Kommunerna tar oftast samma betalt för parkeringen som de tar på omkringliggande parkeringsplatser. Har de någon service ökar förstås priset. Men 0 € - 15 € natten är ganska normalt beroende på servicenivå.


Nattparkering

Med nattparkering menas lämpliga parkeringsställen där man kan övernatta. Här finns sällan någon service, men den kostar oftast inget heller något. Exempel på nattparkering är rastplatser och kommunala parkeringar. Men det kan också var natursköna parkeringar vid sevärdheter eller bad.
Pris oftast gratis, Men endel parkeringar i städer kan ha parkeringsautomat. Detta handlar om att övernatta på lämplig parkering, så här får man inte sätta ut markiser eller möbler på angränsande parkeringsruta osv.Fricamping

Med fricamping menar man naturliga ängar och skogsgläntor där man kan campa. Dessa platser kräver oftast markägarens tillstånd. Fricampingplatser är lätt att hitta för tält, men för husbilar är det inte lätt att hitta dessa pärlor. Många åkare har sina hemliga platser som de inte gärna berättar om.
Det som framförallt skiljer fricamping från nattparkering är att här kan man fritt sätta ut markiser/förtält, möbler och grillar m.m.

Andra länder


I Finland kallas ställplats på Finska "Matkaparkki" översatt till Svenska "reseparrkering" = parkering av husbil när man är på resa, dessa är med olika graders service.

I Norge kallas de bobilparkering eller bobilplass.


Tömma latrin för bilar och bussar med fast tank.

Andra bra sidor.

Ställplatser i Spanien

Camperparkering i Danmark

Campagon

Camping länkar

Sveriges roligaste vägar

Krokiga vackra vägar

Trevlig resa önskar Henrik och Ninni.