Husbil el husvagn

Vad ska man välja

Funderar du på köpa husbil eller husvagn? här förklarar jag skillnaden, som är större än många tror.
Börja med att fråga dig själv hur du tänker dig camping?

 1. Föreställer du dig en vacker campingplats vid havet, vackert väder där man kan sola och grilla. En plats där man kopplar av. Man tar dagliga rundturer och upptäcker omgivningen, men spenderar ganska mycket tid på att sola, simma och grilla.

 2. Jag tänker mig inte att man åker från campingplats till campingplats, utan jag tänker mig mer att man spenderar mer tid på olika orter. Man upptäcker varje stad varje sevärdhet i olika länder allt efter som. Sitta och sola och grilla kan man göra hemma, vi reser för att upptäcka och se omvärlden. natt tar man där det passar, gärna centralt. Husbilsåkare, brukar säga vi campar inte, vi reser med husbil.
I ovanstående punkter har vi skillnaden på husbils-campare och husvagns-campare. Tyckte du 1:an var så som du föreställde dig camping, så torde husvagn vara det som bäst passar dig. tyckte du att 2:an stämde bättre, så borde husbilen vara ditt val.

Varför passar då husvagnen bättre till att campa på campingplats än husbilen gör? Det ska jag försöka förklara här.
Åker man husbil, så vill man stanna på platser, där det är gångavstånd till det man vill upptäcka. Åker man ut från staden till campingplatserna, som ofta ligger en bit utanför städerna, så blir man fast där. Med husvagn tar man bilen och åker och handlar och tar rundturer i området. med husbil är man tvungen att gå, eller packa ihop allt. Därför föredrar de flesta som åker husbil centrala ställplatser, före campingplatser.

Det finns även tekniska variationer, som gör att husbilar inte behöver campingplatsens service. Husbilar har högre lastkapacitet än husvagnar. En husbil har ofta mellan 100 och 300 liter färskvattentankar och lika stora avloppsvattentankar. de har flera stora batterier som gör att man klarar sig utan elstolpe.
Husvagnar har ofta 50-60 liters vattentankar, små batterier mm för att spara vikt. Detta gör att man är mer beroende av campingplatsens service.

Nu har du fått lite grundläggande skillnader. det finns alltid undantag, folk som tänker annorlunda.

Vill du lära dig mera, läs detta

4 kommentarer:

 1. Vi är ett pensionärspar med en liten husvagn som inte har något intresse av att ligga på någon camping utan vi åker omkring och vill precis som husbilsfolket vara nära centrum för att på kvällen på promenadstånd gå och äta en god middag och dela en flaska vin , för att sedan gående ta sig tillbaka till vagnen, där vi har allt vi behöver, ström vatten, kassettoa och värme. För övrigt har vi varken markis eller förtält. Vi vill med detta ha sagt att campinglivet ser olika ut för olika människa idag så man kan inte dela in oss som du gjort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevligt at höra.
   Jag skrev detta för att nybörjare ska kunna förstå varför endel föredrar vagn och endel husbil. För att oinvigda ska få en förståelse varför husbilar ofta stannar på parkeringar istället för på campingar. Många oinvigda tror det bara beror på snålhet tyvärr.

   Visst kan man bo på en parkering med husvagn, eller tvärt om på en camping med husbil. Det är inget el alls med detta, men det är nog mera praktiskt att ha en husbil som ryms i parkeringsrutorna är ett husvagnsekipage om man vill bo så. Lika är husvagnen mer praktisk om man bor på camping en bit utanför stan, då man har en bil att tillgå.

   Så länge det finns olika individer kommer vi ha olika sätt att använda våra saker på. men man kan nog säga att majoriteten gör som i min beskrivning. Men man ska aldrig underskatta minoriteten. :-) och nog tror jag att ni håller med om att husvagnar på ställplatser oftast är i minoritet.

   Hoppas ni får många trevliga resor med er vagn.
   Henrik

   Radera
 2. Hej.Tack för att du svarade. När vi stannar på någon ställplats, kopplar vi naturligtvis bort bilen. Vi gästade Mariestad förra året i Aug. Ringde först och vi var välkomna,men bilen fick ställas på den vanliga parkeringen, inga problem .Roligt att följa din blogg,du lägger ner mycket arbete på den. Hoppas detsamma att ni får många trevliga resor med er Husbil. Ulla.

  SvaraRadera
 3. Vi ska gästa Åland med husbil några dagar runt midsommar. Det är första gången vi gör det och vi blev så glada och tacksamma över det fina jobb ni gjort med att dokumentera Ålands ställplatser. Verkligen ovärdeligt! Vi hör av oss när vi kommer hem och berättar vad vi tycker.

  SvaraRadera