Semestern dit näsan pekar dag 5

Blev en del bilåka idag, men det var det värt.
Sett mycket fin natur, följt vägen längs floden en bra bit, sett byar och små städer mm
Fördel med att åka husbil är ju att man ser så mycket längs vägens gång mot målet, även om vi denna gång har några "önskemål" om vart vi ev vill åka så har vi inget hundra procentigt spikat.
Många små orter har vi passerat ett litet axplock är tex Davle, Hubenov, Drevniky, Necin, Obory, Volyne, Kubova Hut, Horni Vltavice mfl mfl

Vi kom från Tjeckien in en liten sväng i Tyskland och här är från en liten stad / ort där som heter Passau. Rätt fin den också, men idag körde vi bara igenom.
Även här passerar vi en massa mindre orter som Heldengut, Kohlstatt, Linden mfl.
Här har vi kommit till Österrike.
Vilket härligt landskap. Det är ju mäktigt med bergen, dalarna, vattnet...
Även här passerar vi ett antal orter givetvis men ids inte nöta hål i huvudet på er genom att räkna upp alla då ledsnar ni rätt fort. Att ta en bild i varje ort och lägga upp kan bli lite mycket :-)
En bild från en smutsig vindruta.
Oavsett fast bilen är smutsig och rutan är full med insekter ;-) så var utsikten fin. Den kan man inte klaga på.
Klockan började närma sig halv 8 på kvällen när vi kom fram till Hallstatt, vårt mål för dagen.
Bergstopparna hade till viss del börjat skymma solen lite.
Temperaturen var rätt behaglig ändå. Som varmast under dagen dryga 33 grader, men nu svalare.
Vi tar in på Camping Klausner-Höll. Fick en av de sista platserna. Flere svenska husbilar och husvagnar här också. Men ganska omgående då vi checkat in gick vi ut på promenad samt leta upp nånstans att äta för att få lite till livs samt att se lite mer av orten. Idag blev det pizza på en italiensk pizzeria som så passligt hette Bella...nånting. Det var väl helt okay men inget whao. Pizza som pizza typ.
Vi promenerar vidare längs vattnet och mot stan.
Mysigt och charmigt. Japp vi använder ofta dessa ord men hittills har det stämt in bra där vi befunnit oss.
Bilderna blir lite tristare då det hann bli kväller innan vi kom oss hit.
Fina hus som klättrar längs bergväggarna, små gränder och trappor. Blommor, uteserveringar längs vattnet.
Ja, häftigt.
Inifrån "centrum". Husen inträngda mot varann och mot berget.

Ännu en bild härifrån.
En massa kinesiska turister mötte man, när man sen ramlade in på nån sida så läste vi att just kineserna är väldigt förtjusta i just Hallstatt och att man låtit bygga upp en kopia av staden Hallstatt i Lounyang i Kina.

Såg flere kyrkor, och någon av dem lär kallas en av världens vackraste. Dock vet vi inte vilken.
I ett av husen på kyrkogården finns det benrester och döskallar från ca 2000 människor. Då det inte fanns plats att begrava flere på kyrkogården började man helt sonika gräva upp och förvara benrester och skallar inne i kyrkan och anhöriga dekorerade skallarna på olika sätt, samt ristade in dödsdatum osv. Låter ju lite makabert på nåt sätt men när man ser hur liten kyrkogården verkligen är så förstår man det på ett annat sätt - och detta händer ju inte idag mera utan det var före 1960 talet.
En bild i kvällningen.
Läser också på nätet att just Hallstatt ligger med på topplistorna över världens vackraste platser.
Den perfekta vykortsstaden läste vi också nånstans. Förstår nog varför när man är här. Klyschorna haglar igen men det är vykortsfint här.
En väldigt mörk och dålig bild från kyrkogården, uppe i bergssluttningen med fantastisk utsikt över vattnet.
Började som sagt bli mörkt (som ofta på våra promenader) men kunde inte låta blir att lägga in lite kort ändå.
Flere fina uteserveringar där det på flere var österrikiskt musik, givetvis en massa försäljningstånd också men så lever de på saltutvinning och turism också.
Men som sagt charmigt ställe.

Oss gör det ingenting att det är mycket folk, eller mycket turister - det betyder ju oftast att det är ett intressant, skönt, vackert eller så vidare ställe.






En lite rolig historia från dagen. Man har ju både hört och läst om husbilsrån, rån av turister, vägpirater. Många och långa berättelser och varningar. Man har ju hört om falska poliser - dvs bilar som prejar in en till sidan och utger sig vara poliser för att sen hota dig och ta pengar, pass ja tom bilen har man ju hört om. (tur man har en gammal och liten skrutt som nog ingen skulle vilja ha)
Nåväl vi kommer åkande på en väg, inte allt för stor alltså ingen motorväg men inte minsta byhåleväg heller. Henrik ser i backspegeln en bil som vill komma om oss och tillslut far om lite småfräckt och lägger sig framför oss. En helt vanlig brunaktig personbil - ingen polismålad bil och inga blåljus på taket och inga sirener som låter. När den lägger sig framför oss så tänder den i bakrutan en röd textskylt som säger "Police" växlande med "Stop". Vi hann säga det att månne det är riktiga poliser eller fejk? De kommer fram till bilen, en till varje sida. Helt privatklädda, inga poliskläder alls, jeans och T-hirt hade de på sig. De visar nån slags legitimation nog, men kan man va 100% säker på att den är äkta? En grön papperslapp med namn och bild. De hade handklovar och nåt i bältet men va sjutton det kan man ju köpa från Wish ;-)
Nåväl de begär att få se pass och registerutdrag. Då hann man också tänka att hmmm vad händer nu?
De är väldigt trevliga, och säger sen att de bara blev så nyfikna på varifrån vi kom - vad det riktigt var för en konstig registerskylt. När vi har Å med på registerskylten - de var så nyfikna så de hade måsta stanna oss sa de. Sen frågade de om vi var på väg på semester och hur gammal bilen var och var man sov och kikade in i bilen och tyckte den var fiffig för att vara så pass liten. Skojade och frågade om vi hade katten med oss och syftade på Bella - då måste Bella morra lite, eller njä hon är ju inte jättebekväm med främmande män så...  De önskade oss sen en trevlig semester och vinkade hejdå och vi pustade ut. Man hann ju tänka en och annan tanke.
Nå de var bara nyfikna och undrade var sjutton vi kom ifrån - och trevliga också. Så här i efterhand ångrar man att vi inte frågade om vi fått ta ett kort ... men lätt att va efterklok.

Tack och hej från Knasen med besättning.

4 kommentarer:

  1. Ja man kan nog fundera vad som är på gång om man blir stoppad. Foton är ju alltid kul att ha men som sagt behöver man fråga om det är ok. Vi frågade poliserna som stoppade oss om det var ok och de var de.. Ha en fortsatt skön resa.

    SvaraRadera
  2. Många fina kort ni tagit. När det gäller polisstoppet så vet i katten om jag hade vågat veva ner rutan. :D Men spännande var det och tur att de bara var nyfikna. Vilket minne!! :D

    SvaraRadera
  3. Oj nu har ni ju nästan hunnit lika långt som vi! :) Vackert är det i Österrike! Och ganska fullt på campingarna, det har vi också märkt. Lite lustigt med stoppet ni var med om, jag hade också undrat!

    SvaraRadera
  4. Det är fint i Hallstatt men att bli stoppade så där hade gjort mig väldigt tveksam till att ens öppnat fönstret!

    SvaraRadera