Semestertripen Dag 11

Efter en natt med rejält regn och åskväder så det skakade i bilarna i flere omgångar så vaknade vi till en lite halvklar eller halvmulen dag vad man väljer att kalla den.

Vi gick på en 360 bio, alltså man stod i mitten i ett runt rum och hade bioduk runt om en. Filmen handlade såklart om landstigningen osv i Normandie.


Skulle gå på toa innan filmen och tänkte först när jag tittade in i ena båset att ringen nog varit trasig att de därför plockat bort den och kikade in i en par andra och det var samma sak tills jag kom på att jag nog hört eller läst att de på endel ställen inte har toaring.
I mina ögon lite läskigt och obekvämt och haha inget för långsittare kanske.
Men vad gör det om hundra år?
Viktig film, den nakna sanningen liksom.

Intressant och gripande film, som dessutom var gjord på äkta gamla filmer och bilder tagna där och då. Att se små barn försöka leka och hoppa rep med krigsfordon åkande förbi sig på vägen, eller den ensamma lilla kattungen, hur alla kämpade, miste livet... Ja det är svårt att förstå.




En par bilder från bion.
Det var åtminstone två skolklasser där samtidigt och yes, vad bra tänkte jag. Alla behöver se detta, se sanningen. Inte bara läsa lite text i en historiebok, detta gör det så mera verkligt.
Säkert tycker många glasbubble föräldrar att "mitt barn ska inte behöva se sånt"...(menar då skolbarn inte små dagisbarn) för detta är ju sanningen. Att se att det _har_ faktiskt hänt tror jag är bra.
Bra för oss alla.
Vi tog oss till Overlord museum. Intressant och fint uppbyggt.
Allt från text på tavlor och montrar med mindre saker till stora pansarvagnar och motorcyklar mm
Från museet
En stupad soldat på bilden och hans uniformsjacka.
Samtidigt som det känns lite konstigt att se bilder och namn på alla dessa människor så känns det bra att de blir uppmärksammade. Att få ett ansikte på saker gör det mera verkligt på nåt sätt.
En av många slags krigsfordon  - hette garanterat nåt som jag tyvärr inte minns namnet på.
Men bilden är tagen bakifrån fordonet så man ser sätena här närmast som soldaterna åkte på, och fram på vä sida syns den lilla stolen som föraren av fordonet satt på och den lilla gluggen de hade att se ut genom.

Samma fordon sett framifrån.
Här ser ni också gluggarna (de små avlånga) som föraren kikade ut genom.
En gammal skylt.
Efter museet så snålade vi till det och lagade oss lunch i bilarna innan vi drog till amerikanska kyrkogården.
Efter att ha gått genom säkerhetskontrollen så kom man till ett litet slags museum med bilder och info och en kort film om denna händelsen igen. Intressant och lärorikt.

Vi gick ut på kyrkogården, en otroligt stor, vacker och välskött sådan och att se alla dessa vita kors var mäktigt och lite gripande faktiskt.
ca 9000 amerikaner vilar här. På denna bild syns bara en liten del.
Tyvärr började det regna när vi gick här så vi stannade inte så länge.
Inne i denna "bågen" så fanns två stora "kartor" där det visade precis hur alla olika styrkor rörde sig, varifrån och vart de åkte osv
Vidare för att leta en ställplats för kvällen.
Vi hittade en liten ställplats i en liten by, på en bondgård. Trodde först att vi kört fel då vi kom in på gården och mannen vinkade oss vidare förbi dynghögen. :-)
Men vi var på rätt.
Här körde man in på gården.
Förutom dynghögen då så var det nog en rätt fin och lite charmig gård.
Ferme e la Rouge fosse hette gården om jag inte minns fel.
Familjens hus, om jag uppfattat rätt så bedrev de också lite bed and breakfast verksamhet.

Efter att ha kört in på gården som på nån bild ovanför skulle man fortsätta hit mot kossorna.(ja bilderna lyckades komma i fel ordning och blogger gillar inte att fippla om bilderna och sen få text dit)

Men en liten ställplats med plats för 6 bilar fanns när man sen kom lite bakom allting.
Egen liten ruta med grus och en liten gräsplätt samt en häck mellan varje plats så riktigt bra ställplats.
Kossor som råmar och några flugor fick man på köpet men för 5 e så är det riktigt bra.


2 kommentarer: