Påsktrippen Dag 2

Långfredagsmorgonen började fint, men svalt. Blåste kalla vindar men vädret var i övrigt fint. Maken sov så jag knatade iväg ut på en egen liten promenad.
Nära den här byggnaden, stod vi och en par husbilar till. Vet inte riktigt vad den i tiderna har använts till men påminner ju om någon gammal brandstation eller så men det är bara gissningar.
Numera stod det hantverk på en skylt intill i alla fall.


En bild från en liten brygga in över viken. Där i högra kanten syns lilla Knasen. De röda husen och små bodarna är restaurang och små försäljningsbodar mm
Rätt mysig ort, liten men söt.
Promenerar och njuter av solen.
Dags för frukost.
Utsikten till frukostbordet är ju inte helt fel. Även där i det mörka huset var det nån form av restaurang tror jag.
Gick upp på "stan" en sväng innan vi åkte vidare.
Hittade denna söta påskbjörk på torget.
Hade även fått små mössöron. Trädet var pyntat med fjädrar och påskägg och påskharar ritade av dagis- och/eller skolbarn. Kul ide´tycker jag och tycker att vår egen stad Mariehamn kunde ta efter och göra nåt liknande. Är säkert kul för barnen att pynta ett träd som sen står så "alla" kan se det. Dessutom mkt finare och billigare än nåt rostigt metallskrot som oftast kostar skjortan.
Sen åkte vi vidare på vår resa utan egentliga mål. Hamnade till Älvkarleby där vi stannade till och promenerade runt lite.
Nu var det inte mkt vatten där att skryta med, man hade önskat att de öppnat dammluckorna så där passligt att man hade fått se det forsa riktigt ordentligt.

Kan tänka mig att det blir lite kraft när de släpper på vattnet. Är nog säkert en häftig syn.
Några små dammluckor.
Förmodligen rätt kraftigt byggda då det ligger ett antal liter vatten på andra sidan :-)
Gick runt där och ut på Laxön och strosade i solskenet. Även här finns ju div cafeer och annat.
Säkert mysigt sommartid.

En fin gammal byggnad under renovering, Folkets Park där  ute på Laxön.
Här var det enligt skyltarna mkt festligheter och hålligång förr.
Förr kunde man tydligen också åka vagn efter den tama älgen - som ev hette Stolta om jag minns rätt.
Häftigt va?


En vy igen...

Vet att flere sett blåsippor redan i år men för oss blev det årets första. Alltid lika välkommet vårtecken.Sista bilden från Älvkarleby för denna gång, jag lovar :-)
Åkte vidare och hamnade så småningom....... i Axmar gamla bruksområde.
Var en sväng ner till Axmar brygga också och tänkte ifall man skulle stå där över natten men konstaterade att det var rätt dött att få internet där så vi åkte vidare.

Fortsättningsvis vid Axmar bruksområde.


Det gamla lusthuset. Mkt av den gamla fina gården, det sk slottet, mm var inte mkt kvar av. Men lusthuset som sagt, det stod kvar.
Här kan du läsa mer om Axmar bruk. 


For vidare på vår färd utan mål, och hamnade i Söderhamn.
Vad gör man här? Ingen aning men vi blev hungriga. Gick en supersnabb vända på stan men då det är långfredag så är ju det mesta stängt, men hittade en korvkiosk/grill och köpte lite varmkorv så att jag, Ninni skulle överleva tills middagen var klar.
Gott!
Middagen blev ingen traditionell påskmiddag utan en högst ordinär måltid.
En annan husbil står det här i gästhamnen som också fungerar som ställplats. Mitt emot på andra sidan vattnet står en bil m husvagn.

Ingen bra bild men här står vi...
Vädret har varit omväxlande idag. Inte många grader på termometern dock, men allt från sol och blåsigt till några snöflingor, snöblandat till regn och nu helt plitt-platt på vattnet.
Dagen kan summeras med mkt promenerande, sett mkt och sist men inte minst mat och dryck och snart lite Let´s Dance.

5 kommentarer:

 1. Härliga bilder med havet, himlen och solen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar!! Hoppas ni har det bra där och ät lite Pil-pil för mig också ifall ni hittar, Freedom!

   Radera
 2. Jag har ofta funderat på er Ålänningar. Ni lämnar ofta kobben och kommer och hälsar på oss på fastlandet. Får ni betala samma priser på båtarna som vi andra? Jag får en känsla av att utflykterna kan bli kostsamma för er. Hur ligger det till? Ha en fortsatt trevlig påsk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Matts!
   Ja det är för oss Ålänningar oftast billigare att åka västerut. Det går ju att ta skärgårdsvägen med skärgårdsfärjorna också men även det kostar en slant och för att få det så billigt som möjligt krävs en övernattning i skärgården annars kostar det skjortan. Billigast är nästan att åka över till Sverige - sen är språket betydligt knivigare i Finland även om det ju nog finns en del svenskspråkiga där men mkt går nog på finska.
   Är man med i Ålands caravanklubb så får vi rätt så bra rabatt på färjorna Viking och Eckerö så det är inte så farligt att åka över till Sverige. Nu betalade vi i runda slängar runt 350sek tur och retur. Större bil kostar säkert lite mera men det är överkomligt med rabatten. Sen är färjresan kortare till svenska sidan än till finska så man vinner lite tid också. Fast Finland lär ju va fint att bila i också. Nån gång ska vi nog dit igen.
   Tänk att tiden går så fort, våra fjuttiga lediga dagar är just slut och nu får man vänta till sommaren på någon längre tur igen. Men nån kort liten trip ska man väl hinna med. Ha det gott!! Glad Påsk.

   Radera
  2. Tack Ninni, det var jätteintressant att veta. Jag skulle gissat att ni fick betala närmare 3 000:- SEK för tur och retur. Då förstår jag att ni gärna kommer till oss Sverige. Tack & Välkomna åter!

   Radera