Gdansk och Gdynia

Efter att ha tillbringat tid i Sopot så kom dagen då Camping Stogi öppnade och vi styrde kosan dit. De öppnade samma dag och det var full aktivitet att fixa och greja men vi var givetvis välkomna och slog läger där.
Vi tog en taxi in till stan - gick snabbt och smärtfritt och vi "landade" precis utanför St. Mariakyrka, som är känd för att va så stor - och det var den också. Högt till tak och mkt att se på. Den sägs rymma 25000 besökare men då får man nog ståplats tror jag ;-)












Som sagt det var rätt så högt till tak!
Ljus och fin inuti.
















Vi ville gå upp i tornet och titta på utsikten över stan, och betalade 5 zloty (tror jag det var) för att gå de 400 trappstegen upp! Här är Henrik i en av gångarna, det var smalt och brant och lågt till tak.
Man fick upp värmen!













På vissa ställen var det riktigt lågt och det kändes lite  småläskigt på vissa ställen.
Men allt gick ju bra och lite benträning fick man ju på köpet.












Man hade rätt så bra utsikt över stan, men tyvärr regnade det ju den här dagen så det blev lite disigt och inte allt för många kort där ute i regnet heller.












Strosade runt lite i Gdansk sen, och såg oss omkring. Såg hamnkranen, bärnsten och åter bärnsten och en del annat.
Synd bara att vädret var så trist!!










På torsdagen var det då dags att lämna Stogi camping och som förut så knatade kvinns och dogs iväg på en promenad, och gubbarna hämtade oss på vägen sen.
Vi åkte till Gdynia men hittade inte någon camping men stannade till på en parkering för att kika runt lite i affärer men blev väl inte direkt utfattig precis.
Vi funderade på att stanna till på en parkering här, och det såg fint ut. Där fanns den här skylten, som vi tolkade som att hundarna måste var kopplade och ha munkorg - munkorg hade man ju läst om att de skulle måsta ha på flere ställen men det är inte många hundar man sett med munkorg inte!
Vi tog en promenad runt kvarteret så att säga och såg inte en enda hund med munkorg då.
Strax rullade vi vidare...






...till veterinären för att ge avmaskningsmedel till vovvarna och få stämpel i passet.
Smärtfritt var det, han pratade bra engelska och vips var det klart och kostade 30 sloty så mindre än 10euro.










Nu har vi tagit en kvällspromenad här i Gdynia, längs med stranden. Vi tänkte stå på en parkering först men det kom så mkt festande ungdomar dit så vi flyttade oss ner mot stranden istället - få se om vi blir bortjagade i natt.
Bilden blev lite suddig men vad gör det om hundra år då allting kommer kring?!
Summa summarum har vi haft bra väder idag, tempen har legat på runt 20 grader.
Dock har våra medresenärer lite bilbekymmer då de befarar att en topplockapackning kan ha gått to hell så att säga... Inte bra...

3 kommentarer:

  1. Vi gillade Sopot och den snabba spårvagnsturen in till Gdansk, som var en härlig stad med många uteserveriingar. De har kanske inte kommit igång ännu. Ha dé!

    SvaraRadera
  2. Det är ju både spännande och lite historiska städer ni besökt nu. Men skulle nog inte rekommendera att stå på en parkeringsplats om man inte vet att det är lugnt. Har Finland/Åland egna bestämmelser när det gäller avmaskningen. Sverige slopade ju veterinärskravet den 1 januari. Vi blev ju irriterade när det inte fanns någon tullare på plats när vi kom hem sist. Avmaskningen får man ansvara för själv numera och det rekommenderas. Men man skall ju visa upp passet när man kommer in och så finns ingen att visa det för! Kryptiska regler, men vi körde ändå, riktigt sura, vi hade gjort vad vi skulle, men inte tullen. Ha en fortsatt resa. 3 M

    SvaraRadera
  3. Vi kände oss aldrig otrygga i Polen och många fördomar fick man nog ändra på så att säga.
    Vi stod på parkeringen för att slippa köra ända ut till tja nu minns jag inte vilken camping det var som var närmast som var öppen - rätt långt var det fanns absolut ingen annan. Men det var precis hur lungt som helst. Men rekommenderas sägs det ju inte göra, men det gjorde det inte heller att köra när mörkret fallit men trafiken upplevde vi som bra faktiskt.
    De visade hänsyn mer än här hemma måste jag säga!! :-))
    Man måste ju få avmaskningsstämpel i hundpasset, det räcker inte bara med att avmaska själv.
    Att visa passet i tullen håller jag med finns inte en enda att visa det för så de skippar även vi. Vet man att man har grejerna gjort som det ska så.... finns ju inte tullare på plats aldrig mer nästan.

    SvaraRadera