Två dagar har gått igen

och det är dags att uppdatera lite då man får tag i internet!
Vi vaknar på Camping Elixir och tar nyckel och går in på hotellet och tar oss en dusch, skrattar lite åt "vakthunden" som blivit utkörd av katten ur sin hundkoja. Gör frukost och gubbarna får reda upp efter frukosten medan Ninni och Lisen tar hundarna på promenad och gubbarna får plocka upp oss då de kommer ifatt oss.
Vi åker till Gierloz, där Hitler hade sitt "högkvarter" Varglyan.







Det är mestadels ruiner kvar men har varit ett mäktigt område. En hel liten stad med många olika hus, och bunkrar. Det var även här som Hitler utsattes för bombattentat 1944 men som misslyckades.
Kunde fått vara lite mer info om vad varje hus eller som oftast ruin el husrest varit just vid den platsen.
Kanske det fanns nån slags infobroschyr att köpa fastän inte vi gjorde det, infotavla fanns ju vid ingången men har man kort minne så har man.






Efter lite lunch åkte vi iväg mot Gorowo Ilaweckie, och vidare mot den lilla lilla byn Zywkowo.
Den lilla byn med 8-10 hus lär ha mer storkar än invånare. En glad liten farbror kom och tog upp parkeringsavgift och frågade om vi ville campa där över natten vilket vi ville - det kostade 5 zloty dvs just drygt 1 euro!! Det kallar jag billigt.









Storkbon fanns det minsann, lite här, där och överallt!
De är lite häftiga storkarna. Låter roligt då de klapprar som kastanjetter med näbbarna.











Kanske inte den vackraste byn, men de få personer vi såg verkade vänliga. På hundpromenaden på kvällen träffade vi en gammal man som gick med oss en bit och han försökte berätta lite om stork-byn och att det faktiskt stämde att det fanns fler storkar än invånare samt hur många språk han kunde ordet stork på :-)
Mycket användande av kroppspråk blev det, men han berättade lite på polska, nåt enstaka ord engelska och så aningens lite tyska och så resten kroppsspråk men vi förstod - tror vi.





Solen visade sig idag, och vi hann sitta ute lite och mysa i solen.
Riktigt skönt hade vi, där vi satt i solen, tog varsin öl innan maten och lyssnade på storkarnas klapprande.
Kan ju säga att de var en lugn by, ganska öde! Här kände man sig trygg.










Så småningom var det dags för middag, och idag blev det grisfile´med potatis och färskostfylld chili, mustapekkasås och smörslungade grönsaker.
Det blev riktigt gott!!
Middagen blev rätt sen så vi fick nästan njuta av en finfin solnedgång till det.

Satt sen och pratade lite till sena kvällen med våra resvänner. Snart lade sig natten till ro och vi med den.





Idag, Lördag åkte vi till Stutthof. Ett koncentrationsläger här i Polen.
Det var en märklig känsla att komma hit, lite läskigt på nåt sätt men intressant. Allt blev så mycket verkligare trots att man ju både hört om koncentrationsläger och läst om dem i historien förut men att se det med egna ögon är en annan sak.








Här fanns det skor, denna högen är väl dryga midjehöjd och säkert 10 m lång med skor av de dödade. Usch det grep verkligen tag i en när man såg allt detta.
Fanns otroligt mkt att se, bra skyltat och bra info även på engelska.









Här är sjuksalen för akutvård, kan säga att den såg inte trevlig ut!
Snarare nåt från nån skräckfilm, och man kan väl anse att skräck var det de upplevde de stackars människorna som hamnade här i koncentrationslägren. Usch vilka beskrivningar, det kändes långt in i både hjärta och mage!








Sedan bar det av och leta camping, vilket inte var det allra lättaste då det var vägbyggen i stan. Men tillslut kom vi fram till Camping Nogat, vilket enligt uppgifterna på nätet skulle vara öppen men det var den ej - men de öppnade för oss som flere andra gjort också!
Campingen är lite enkel, lite schabbig - internet har den men det segar väldigt!
Vi tog en promenad in mot stan och letade oss mat, men då hundarna var med var det inte lätt att hitta nån som ville ta emot oss - så att så hundvänliga på restaurangerna som i Tyskland är de inte.
I morgon blir det Malbork borgen för vår del.

3 kommentarer:

  1. Ja ni tycks ju hitta internet i alla fall. De här lägren är verkligen inte roliga men ger oss historia om vad som varit. Spännande att få följa er.

    SvaraRadera
  2. Ja det är nog på campingar man kan försöka hitta internet, annars är det knapert. Ja intressant är det, men ruskigt!

    SvaraRadera
  3. Helt fantastiska platser ni besökt. De är otäcka en del av de här platserna, man blir helt tagen. Men det är tur att de finns kvar så folk får se alla hemskheten som hänt så det inte glöms bort. Det är ju viktigt. Men ni verkar ha härligt. Collien var ju också väldigt fin, påminner ju om vår sheltie. Ha det fortsatt skönt. 3 M

    SvaraRadera