Dag 10 ( tis 27/6)

Det ser ju lite märkligt ut att börja med denna bilden. Men förståss så var det sedvanlig frukost och allehanda morgonsysslor innan vi begav oss ner på stan där vi skulle åka på en liten rundtur i grottorna här i Valkenburg. Vår guidade tågtur skulle gå kl 12 och vi hade således 45 min på oss att fördriva så vi satte oss helt kallt ner på uteserveringen intill och tog lite dricka.


Så här heter grottorna som omfattar ett enormt stort nätverk under jorden.Man satt i vagnar bakom ett eldrivet litet "tåg" och fick guidning på Holländska - inte det lättaste men damen i biljettluckan hade givit oss ett papper på engelska innan så vi kunde läsa lite.
Bella fick givetvis komma med om hon satt i famnen i tåget - det gör hon så gärna så det var inga problem.
Sen åkte vi iväg, 30 minuter åkte vi i alla de många gångarna. Ibland befann vi oss 50 meter och ibland 70 meter under marken.
Här fanns också ett bombskyddsutrymme i händelse av krig, det skulle kunna rymma 10-15000 personer och där finns toaletter, sängar mm Även fem små sjöar med drickbart vatten finns här inne i de 70 km långa gångarna.

Många målningar och skulpturer finns runt om i grottan.
Dessa, samt gångarna har folk hackat fram i det porösa materialet.
Väldigt många och väldigt fina "konstverk" fanns det.
Men svårt att få bra bilder i mörkret i ett tåg som rör sig och med en mobikamera a´la billig.


Fina stöttepelare har de här :-)
Som sagt fantasin har flödat.


Som sagt mycket fina och häftiga grejer fanns det.

Damen som körde tåget måste få en eloge hon också, för det var inte många centimeter till godo att svänga i krokarna med där i grottan!Om det går att se vad det står där så får ni lite mera information, eller så får ni helt enkelt ta er en tur till Valkenburg och dess grottor.


Upplysta väggar och partier lite här och där i grottan.

I slutet av turen fick man få iväg längs en gång in i grottan där det hölls en häftig ljud och ljusshow.
Tyvärr är det ju omöjligt att fånga det på bild, och jag filmade en par snuttar men vet inte varför de inte sparas i molnet så jag kan ta ner dem.
Det var riktigt häftigt. Bilder/bildspel på grottväggarna, och så mäktig musik till det inne i grottan. Det blev jättemäktigt!


Ja som ni ser blev jag allt lite impad. Ljus-/ljudshowen impade mest.
Efter grotturen blev det lunch, och vad ska man inte äta i Holland om inte Pannekoeken?? Inte riktigt som våra "plättar" och pannkakor hemma inte, utan med allehanda "fyllning" på - både söt och salta varianter fanns det.

När man som Ninni har lite beslutsångest så var 250 sorter lite för mkt att välja på men hon hittade rätt tillslut.Henriks längst till vänster i bild, med kyckling, ruccola, chili mm och min med scampi, ost, chili och vitlök. Mmmm supergott!!!


Lite mulet idag och några regnskurar mellan varven.
Men det är varmt i luften så att sitta på en uteservering och äta så man nästan sprack gick jättebra.
Sen blev det en massa bilåkande igen!
Timmarna rullade på, Knasen och vi med dem - och strax var det middagsdags.
Vi stannade till i en liten stad som hette Geschem där vi letade oss nåt att äta. Hittade en restaurang med uteservering. Personalen var ute och rökte och hade rätt lugnt och vi frågade om de hade nån mat... Jodå ni kan välja om ni vill sitta inne eller ute sade de, vi sa att vi har ju hunden med oss så vi kanske behöver sitta ute då det såg rätt fint ut inne... Nejdå nejdå sade det - hon får komma in, bara hon är nere på golvet så går det bra. Så sagt och gjort..


Här ligger hon så nöjd och lugn.
Inte varit någe oro, nojs eller någonting.
Gått som en filbunke bara hon fått vara med oss, kunnat hålla i kopplet med en par fingrar bara för det mesta - nån gång som det har varit så intressant så man inte kunnat bärga sig nästan och dragit lite mera.
Inget tiggande vid borden eller fega och inte våga åka tåget eller gå i en trappa på båtarna eller liknande.
Hon är så cool när hon vill ;-)

Kvällen kommer och sent om sider ramlar vi in på en ställplats i Emden. Där var många bilar redan.
Alla syns inte här på bilden heller. Kostade 9 euro och då ingick tömning och vatten. 50 cent kostade toalett och 1 euro att duscha.


Fint vid vattnet och nära in till centrum.
Är nog säkert ofta mycket bilar här så de får säkert in en bra slant per säsong :-)2 kommentarer:

  1. Låter som en spännande utflykt! Guidning på holländska ... haha. En gång åkte vi på guidad tur i Vietnam ... på vietnamesiska. Förstod inte såååå mycket ;)

    SvaraRadera
  2. Åter en intressant dag. Skönt att Bella finner sig till rätta!

    SvaraRadera